15 Ocak 2015 Perşembe

mim: homofobi / transfobi

geysel notlarım'ın ilk mimi elbetteki sevgili Kaan Arer'den... Kendisine teşekkür ediyorum. :)) Mimi hazırlayan ise henüz yazılarına vaakıf olamadığım Nick Smorty. :) Emeğe saygı gereği anmamak olmaz dedikten sonra bir ara bloguna da uğramalıyım/z notuyla soruları yanıtlamaya başlıyorum. :))



Görsel güzel olunca haliyle kimse alıntılamaktan alıkoyamıyor kendini :))


─ Hiç homofobiye/transfobiye uğradınız mı?

Evet uğradım. :/ Fazla hatırlamak istemesem de birini yazayım: Henüz kendimi bile keşfetmediğim yıllarda dışarıdan beni anlayan sözde 'arkadaş'larım tarafından başta kendi aralarında alay konusu edilmiş, sonrasında ise civardaki herkesin duyacağı şekilde dalga geçilmiş ve yerin dibine girmiştim. Belki o zamanlar kendimi kabul etmiş olsaydım bambaşka bir tavır gösterebilir, hakaretlerine karşı utanç içinde ağlamak yerine kendimi savunabilirdim. Buradan, her daim arkamı kolladığını iddia eden anneme sevgilerimi yolluyorum. ;)

─ Peki, hiç homofobik/transfobik davranışlarda/söylemlerde bulundunuz mu?

Evet ne yazık ki bulundum. O zaman bunun homofobi olduğunu bilmiyordum ama yaşıtım olan daha narin (kadınsı demeyi sevmiyorum) bir çocuğa yönelik böyle davranmıştım. Utanç içindeyim şu anda. :/ Halbuki çocukluk aşkım bile olabilirmiş hee, akılsız başım. :D

Eğer o çocuğu saymazsak -ki o zamanlar gerçekten de çocuktuk- benim en büyük homofobim kendime oldu. Sürekli kendimi çevremdeki homofobiklerden de yardım almaya çalışarak değiştirmeye çalıştım. Her şey değiştiğinde bir tek içimdeki masum BEN kalmıştı. Hırpalanmış, üstü başı dağılmış karanlık içinde yalnızlığa itilmiş tek başına bir BEN. Zaten onu o halde görünce yaptığımın ne kadar yanlış olduğunu anladım ya.

Sanırım bu kadar homofobi sorunuz için yeterli olmuştur. :))

Unutmadan transfobiyle ilgili olarak da... Hiç transfobik tepkim olmadı. Zaten görebildiğim tek trans birey Bülent Ersoy'du, o da zaten normaldi (yani ee ne olmuş kafasındaydık). Kendimle barıştıktan sonra ise zaten böyle bir tavrımın olması imkansızdı, o yüzden hiç olmadı. :))

─ Bir LGBTİ tarafından homofobi/transfobi yapılabilir mi?

Yapılabilir mi derken eğer kastedilen şey olasılıksa yanıt: Evet (Bkz: Üstteki eski ben dahil bir grup zavallı :))

Ancak kastedilen şey, "bu durum kabul edilebilir mi" ise o halde elbette hayır! Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu ancak bencil veya gerizekalı bir beyinin ürünü olabilir.

Kişi bencil bir karaktere sahip ise -karakterin de değiştirilemez olduğu önkabulü ile- bu tip insanları görmek mümkün. Çünkü kendisinin başına gelen her aşağılanma, hakaret ve küçük düşürmeyi yalnızca kendi başına geldiğinde umursayan bir anlayışa sahiptir. Pek fazlasını bekleyemezsiniz bu tip insandan. Kendi haline bırakın bir kenarda tek başına geberip gidecektir, fazla dokunmayın.

Gerizekalı ise de kendi başına akıl edemez bazı şeyleri. Ne gibi şeyler bunlar derseniz. Bu grup insanımız ise normal bir birey gibi "yahu benim de başıma geliyor ve bu durum elimde değil, e onların da benden farkı yok o halde nasıl böyle homofobik/transfobik davranabilirim ki? bu doğru değil" şeklinde düşünmesi gerekirken düşünemez. O yüzden de etraftan yardım almaları şiddetle tavsiye edilir. Eğer ısrarla "yok ben homofobik/transfobiğim" diyorsa bencile yaptığınızı ona da yapın. Zaten bu zeka ile doğal seçilim sonucu doğa tarafından elenmeleri beklenmektedir. :))

─ Homofobik/transfobik söylemlerle karşılaşınca ne yapıyorsun?

Kişisine göre ve benim de içinde bulunduğum ortama göre değişiyor. Eğer çoğunluk homofobikse ses çıkarmak o kadar kolay olmuyor. Bu gibi durumlarda "ben pek katılmıyorum fikrinize" veya "hiç hoş değil bence" gibi bir memnuniyetsizlik tavrına bürünürüm. Eğer konuşabileceğim bir ortamsa zaten bunları doğrudan belirtirim.

Ama bunu yakınlarımdan biri yapıyorsa söylediğinin yanlış olduğunu gayet açık bir şekilde anlatıp kendisini ikna ederim -geçmişte yapmış mıydım evet yaptım.

Geri kalan yakınlarımın ise çoğu beni bildiğinden homofobik/transfobik değiller onlarla açık açık konuşuyoruz bu konuları zaten.

─ Ailene/arkadaşlarına açıldığında fobik durumlarla karşılaştın mı?

Karşılaştım. Arkadaşlarımdan hiçbirinde denk gelmedim ama annemde geldim. Açıldığım an ilk başta gayet olumlu bir şekilde "o zaman gidiyoruz bu ülkeden başka bir yere taşınıyoruz, yapamayız burada" gibi bir tavırla karşılamasına rağmen (cennetteyim sanmıştım :D :D ) sonrasında baya homofobik tavırlar takınmıştı. Günümüzde ise ne homofobik ne de değil, ikisi arası bir çizgide halen kabul edebilmiş değil.

Babam ise damlatan sürahiye bile 'ibne' diye küfreden biri. Onun için yanıt vermeye gerek bile yok. ;)

─ Bu konudaki son sözlerin?

Son olarak diyebileceğim şu ki siz siz olun kimseye önyargıyla yaklaşmayın, peşinhükümlü olmayın! Özellikle de kendinize! Her şeyi sorgulayın sorgulamaktan asla vazgeçmeyin!

Bu dediğimi yaptığınızda homofobi, bifobi, transfobi ve hatta ırkçılık dahil daha birçok yanlış tutumdan sorgulayıcı bu yaklaşımla kurtulabilirsiniz. Çünkü size doğru yolu gösterecek tek nesnel şey akıl ve bilimdir, o yüzden aklınızı kullanmaktan vazgeçmeyin!

─ Kimleri mimlemek istersin?

Çok fazla tanıdığım blogger yok, olanlardan Kaan'ı ve Tiffany'yi mimlemek isterdim ama zaten yanıtladılar (bkz: Homofobi / Transgobi *MiM* ve Bilinçlendiren MİM) O yüzden ben deee... yanıtlamayı ne kadar ister bilmesem de yol arkadaşımız Nakhar'ı mimliyorum. :))

8 yorum:

  1. Google plus senden bahsettiler deyince farkettim :) Tabii ki cevaplayacağım yol arkadaşım ahah... :) Konuyla ilgili yazabildiğim detayları atlamadan birkaç güne yazarım...

    Yazdıklarına gelince kendimizi kabul edene kadar hepimiz bizden birine aynı işkenceyi yapmışız... Yapmadım diyen yalan söylemiş olur... Samimiydi gerçekten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet görmeyebilirsin diye ne olur ne olmaz etiketleyeyim dedim :))

      yorum için de ayrıca teşekkür ederim :)) özellikle babam konusunda biraz fazla samimi davranmışım sonradan ben de fark ettim :)) Yanıtları bekliyoruz o halde...

      Sil
  2. Görsel gerçekten çok iyi, hatta ben bir araştırdım acaba başka hazırlanmış görsel var mı diye, ama yok :/ pek bulamadım, iş başa düşüyor biz kendimiz hazırlayacağız artık. Aslında bu konuda kendimi geliştirsem, ki bir program bilgisayara indirmek yeterli oluyordur eminim, her yazım için orijinal görsel çalışması yapabilirim değil mi? Bu aklımda bulunsun, buraya da yazmış oldum zaten. iyi oldu.

    Yazı kallavi olmuş bence, hiç sorun yok, teşekkür ederim.. Ben 3 ay da cevaplamıştım, sen 2 gün de cevaplamışsın bu da ayrı başarı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleri bulsak görselin hazırlanması çok kolay aslında. :) Bir dönem logo düzenlemekle uğraştığım için kullandığım bir program var yani sen yeter ki sözler şunlar diye gel bana, gerisini bana bırak. :))

      Evet ya acaba çok mu aceleye geldi diye düşünmedim değil. Ama biraz daha samimi oldu sanırım. Birçok sorunun yanıtını 3 kere değiştirdim, bazı şeyleri çok derinlere itmişim ve unutmuşum; onu fark ettim. :/

      Ayrıca orada belirtmeyi unutmuşum ama mim çok güzel hazırlanmış. :))

      Sil
  3. İtiraf ediyorum, bu mimle ilgili yanıtları olabildiğince takip etmeye çalıştım. Toplum yapısının küçücük çocuklara aşıladığı fobi gerçekten acımasızca sonuçlara ulaşabiliyor. Ve bunun kimse farkında değil sanki. Bugün bunun üzerine bir yazı yazabilirim.

    Blog taibinde Kaan ya da OGBD kadar iyi olamadığım için üzgünüm ama bloguna mim vesilesiyle ulaşmış olmak keyifli. Ancak senin üzerinden tüm bloggerlara tavsiyem, takibi kolaylaştırmak açısından şu takip etme şeysini aktif etmeniz.

    Samimi ve ivedi mim cevabın için ayrıca teşekkürler.

    Bloguma da beklerim. Belki ilgini çekecek bir kaç yazı bulabilirsin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip etme şeysinin ne olduğunu bilmiyorum ki. :o

      ben teşekkür ederim :)) yavaş yavaş keşfediyorum blogları sırada seninki var :))

      Sil
  4. Yanıtladık efendim :)

    http://gayganzemin.blogspot.com.tr/2015/01/hom-off-obi-mim-uzunbir-aradan-sonra.html

    YanıtlaSil
  5. Yaa. Ben de etrafımdaki homofobiye katılıp kendimi değiştirmeye çalışıyorum bazen. Bunu kendim yapıyorum sanıyordum ama bir başkasından duymak gairp geldi. Demek ki yalnız değiliz

    YanıtlaSil